inicio mail me! sindicaci;ón

Bar we własnym domu. Urządzanie barku

Moda na kolorowe, przybierane cytrusami koktajle przyszła do nas z zachodu, a dodatkowo zainteresowanie drinkami wzmacniają zagraniczne filmy i seriale w których drink z palemką, jest symbolem statusu i dobrego smaku. Na fali mody na degustacyjne traktowanie, dawniej pitego w nadmiernych i dość mało estetycznie wyrafinowanych okolicznościach alkoholu, przyszła też moda na tworzenie własnych barków w domach. Zaopatrzone w różne rodzaje trunków oraz odpowiednie wyposażenie gastronomiczne barki domowe, śmiało mogą konkurować z barami w pubach – o ile oczywiście barman domowy ma odpowiednie umiejętności (zdobyte przez Internet lub z lektury książek branżowych).


Barek domowy, aby mógł być barkiem idealnym musi być zaopatrzony w przynajmniej kilka gatunków trunków. Najbezpieczniej kupić po jednym gatunku każdego rodzaju napitku (od ginu, przez tequillę, rum, whisky, bourbon i przynajmniej 3 likiery smakowe). Do tego potrzebne jest odpowiednie szkło barowe. Przygotowanie drinków to również sztuka iluzji i niektóre koktajle ogromnie zyskują podane we właściwym szkle. Trzeba więc zaopatrzyć się w kieliszki do Martini, koniaku, szampana. Długie szklanki koktajlowe oraz szklanki typu tumbler.
Kolejnym elementem wyposażenia są zestawy barmańskie. Shaker, sitko barowe i łyżka powinny na początek w zupełności wystarczyć. Przydałby się również cooler, czyli pojemnik służący do utrzymywania serwowanych butelek w chłodzie. Trudno jednak spodziewać się że profesjonalne kostkarki do lodu staną się elementem domowego barku, a bez kostkarki trudno jest wypełnić cooler odpowiednią ilością lodu.
Prowadząc własny barek domowy o lodzie jednak nie można zapominać. Zamiast kostkarki można jednak wykorzystać zwykłe woreczki do lodu. Kruszarka do lodu również będzie raczej rzadkim dodatkiem w domowych warunkach, zamiast niej można jednak wykorzystać w domowych warunkach zwykłą deskę i młotek, którym rozbije się umieszczony w worku lód, lub sam shaker, w którym lód można pokruszyć energicznie nim wstrząsając – ta metoda wymaga jednak włożenia w kruszenie sporego wysiłku fizycznego.

Warto pamiętać, że chcąc zaskoczyć znajomych wykorzystać można suchy lód, który po dodaniu do drinka wydzielać zacznie snujący się po ladzie dym. W warunkach domowych, suchy lód jest niemożliwy do uzyskania, ale wystarczy torba termiczna i wizyta w chłodni mięsa lub ryb, aby zakupić odrobinę tego spektakularnego dodatku.
Chcąc mieć profesjonalny barek nie można zapominać również o takim dodatku jak ekspres do kawy i choć na w pełni profesjonalny, 15 Barowy ekspres stać będzie tylko najbogatszych, to warto wiedzieć, że już za kilkaset złotych można nabyć idealne dla domowych potrzeb urządzenie.

Tagi: , , , , , ,

Odpowiedz

Musisz być zalogowany aby komentować